Utilizări, caracteristici, asamblare și cum să alegeți una potrivită pentru nevoile dvs.
Șantierele de construcții sunt probabil cel mai bun loc pentru a vedea diferite tipuri de utilaje și macarale pentru construcții; ele necesită numeroase echipamente pentru a executa sarcinile cu rapiditate și precizie. Unele dintre cele mai comune utilaje observate în jurul șantierelor sunt macaralele turn și macaralele montate pe camion.
Macaralele sunt într-adevăr indispensabile pe șantierele de construcții, ajutând muncitorii în activitățile de manipulare a materialelor, sporind eficiența. Macaralele au devenit populare și au ajutat la dezvoltarea rapidă a proiectelor și industriilor.
În trecut, lucrările de construcție se bazau pe cea mai simplă metodă de ridicare a încărcăturilor, folosind un scripete și o frânghie. Deși tehnica s-a dovedit utilă, oferă doar o capacitate și o autonomie de greutate limitate. În plus, este obositoare și lentă. În zilele noastre, este încă utilizată în proiecte de construcții mici, dar serviciile de închiriere camion cu macara câștigă popularitate.
Mai mult, potențialul și limitările acestei tehnologii de bază au inspirat industriile să inventeze macaraua. Aceasta a dus la crearea diferitelor tipuri de macarale pentru a desfășura o gamă mai largă de activități. Extinderea gamei și capacității acestora a permis o eficiență sporită a muncii. Acum, macaralele sunt prezente pe scară largă în majoritatea domeniilor de lucru, de la construcții, industrie și porturi, la activități la scară mică, fie deținute, fie închiriate.
Dacă intenționați să cumpărați sau să închiriați o macara, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi resursele, finanțele, aplicațiile, disponibilitatea etc. Poate fi o decizie cu adevărat stresantă și complicată pentru întreprinzători.
Închirierea unei macarale este o opțiune populară și rentabilă. Dar, înainte de închiriere, trebuie să identificați cea mai potrivită macara pentru nevoile dvs. din numeroasele tipuri de macarale existente.
În primul rând, vă sugerăm să treceți prin următoarele trei întrebări despre macaralele pentru construcții pentru câteva cunoștințe de bază. Dacă știți deja acest lucru, săriți-l și treceți la lista cu diferitele tipuri de macarale.
Informații despre Macarale pentru Construcții
Ce este o macara?
O macara este un utilaj folosit în principal pentru ridicarea materialelor. Poate ridica obiecte grele sau sarcini supradimensionate la înălțimi pe care echipamentele standard de ridicare nu le pot atinge, motiv pentru care veți vedea de obicei o macara pe fiecare șantier de construcții pentru clădiri cu mai multe etaje.
Macaraua este echipată cu o frânghie de ridicare, cabluri de sârmă (sau lanțuri) și scripeți pentru a susține greutatea sarcinii. Există două categorii de macarale: (1) macarale fixe, manevrabile pe orizontală sau verticală, dar fixate pe sol și (2) macarale mobile, care se deplasează și uneori pot fi utilizate pentru transportul materialelor de construcții dintr-un loc în altul.
Tehnologia modernă se îmbunătățește continuu; poate înlocui metodele tradiționale existente. Producătorii populari de macarale se concentrează acum pe macaralele electrice alimentate cu energie electrică în loc de combustibil, făcându-le astfel și mai rentabile.
Macaralele electrice au schimbat industria construcțiilor, prezentând mai multe caracteristici și avantaje. Ele sunt, de asemenea, una dintre soluțiile pentru un mediu mai ecologic, majoritatea proiectelor având cerințe din ce în ce mai stricte pentru sustenabilitatea mediului.
Experții estimează că macaralele electrice vor domina industria construcțiilor în decurs de un deceniu, considerând că vor înlocui macaralele actuale din punct de vedere al capacității și al prețului.
Cum funcționează macaralele?
Macaralele folosesc un mecanism simplu – un scripete cu o frânghie și o pârghie pentru a îl controla. Operatorul de macarale trebuie să fie instruit profesional pentru a opera o macara de construcție și pentru a înțelege mecanismul de echilibrare legat de greutatea sarcinilor.
Un operator de macara cu experiență trebuie să aibă setul adecvat de abilități pentru a executa corect diferite funcții precum ridicarea, mișcarea și echilibrarea obiectelor și a materialelor de construcție.
Macaralele pe care le vedem astăzi sunt foarte moderne și echipate cu cea mai recentă tehnologie pentru a îndeplini cu precizie sarcini și a evita accidentele. Unele dintre aceste tehnologii includ camere, senzori, contragreutăți și comenzi mai accesibile.
Care este cea mai mare macara din lume?
S-ar putea să credeți că macaralele pe care le vedeți în jurul orașului sunt deja cele mai înalte macarale, dar răspunsul este nu. Macaralele sunt adesea ridicate la 30-60 de metri înălțime, dar cea mai mare macara din lume are 250 de metri înălțime. Numele său este „Big Carl” și se găsește în Canada. Această macara poate efectua ridicări enorme pe șantiere extinse.
Fotografia de mai jos demonstrează cum Big Carl ridică un imens inel de izolare din oțel ca parte a celor patru ani de muncă pe șantierul nuclear al Electricite de France SA din Marea Britanie.
Ați putea crede că macaralele pe care le vedeți în jurul orașului sunt deja cele mai înalte. Macaralele sunt adesea ridicate la 30-60 metri înălțime, dar cea mai mare macara din lume are 250 de metri înălțime. Numele său este „Big Carl” și a fost construită de Sarens, o companie belgiană de macarale. Această macara poate transporta 5000 de tone într-un singură manevră.
Big Carl lucrează în prezent la un șantier nuclear din Marea Britanie și este ilustrat mai jos.
Există 13 tipuri de macarale care sunt utilizate în mod obișnuit în șantiere și porturi. Aceste macarale pot fi clasificate fie mobile, fie fixe. Iată o listă cu principalele categorii de macarale și diferite macarale de construcție pentru fiecare categorie.
Categorii de macarale pentru construcții
A. Macarale Mobile
- Macara Montată pe Camion
- Macara pe Șenile (Crawler Crane)
- Macara Pentru Teren Accidentat
- Macara Plutitoare
- Macara Telescopică
- Macara cu punte de transport Carry Deck
- Macara Pentru Toate Tipurile de Teren (All-terrain)
- Macara Spider
B. Macarale Fixe
- Macara Turn
- Macara Self-folding
- Pod Rulant (Macara Overhead)
- Macara cu Auto Nivelare (Macara Level-luffing)
- Macara Feroviară
- Macara de Manipulare în Vrac
- Macara Hammerhead
Macarale mobile
Macaralele mobile se pot deplasa, o caracteristică excelentă pentru o macara de construcție. Cu toate acestea, doar câteva dintre acestea pot călători pe drum spre locuri de muncă, în timp ce altele necesită transport special. Acestea sunt manevrabile în jurul site-ului și reglabile pentru o mai bună acoperire.
Macaralele mobile se pot adapta pentru a îndeplini sarcina dată în orice zonă și majoritatea au un braț pentru a-și extinde și mai mult gama. În general, macaralele mobile sunt unele dintre cele mai bune utilaje pentru a îndeplini rapid sarcini pentru activități pe termen scurt datorită mobilității și capacității lor generale.
Macarale fixe
Macaralele fixe sunt opusul macaralelor mobile, deoarece sunt staționare și necesită asamblare. Cu toate acestea, aceste macarale sunt potrivite pentru proiecte pe termen lung și ridică sarcini supradimensionate. Macaralele fixe sunt ideale pentru desfășurarea de activități extinse, cum ar fi construcția de clădiri cu mai multe etaje, manipularea încărcăturilor maritime în docuri, extinderea căilor ferate etc.
Diferite tipuri de macarale mobile pentru construcții
Așa cum am menționat anterior, o macara mobilă are un braț sau braț extensibil cu un scripete. Frânghiile sau lanțurile țin sarcina, în timp ce brațul o mișcă. Funcționând printr-o serie de transmisii și sisteme, acesta poate folosi motoare cu aburi, motoare cu propulsie sau motoare cu ardere pentru a funcționa. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente macarale mobile de închiriat.
Când auzim de macarale mobile, ne gândim adesea la o macara montată pe camion. Această structură comună are două părți: șasiul și macaraua. Macaralele montate pe camion au contragreutăți și stabilizatoare pentru a-și stabiliza greutatea, permițând mișcarea brațelor în timp ce transportă o sarcină.
O altă versiune a macaralei montate pe camion include o platformă lungă în spate pe care se pot transporta încărcături și echipamente grele.
Macaralele montate pe camion sunt unice și speciale, deoarece utilitatea lor se extinde nu doar la șantierele de construcții, ci și la logistică. Deoarece macaralele montate pe camion sunt ușoare și au roți, ele pot circula pe autostrăzi și străzi la fel ca camioanele obișnuite.
Caracteristici unice: Platforma spate pentru transportul materialelor; versatil și ușor.
- Macara pe Șenile (Crawler Crane)
O macara pe șenile este un tip de macara mobilă de mare capacitate, potrivit pentru proiecte pe termen lung, datorită volumului său, capacității maxime de ridicare și autonomiei extinse. Unele dintre ele au brațe telescopice, permițându-le să-și regleze raza de acțiune. Acest tip este, de asemenea, extrem de adaptabil pe diferite terenuri.
În loc să se bazeze pe roți, o macara pe șenile folosește o pereche de camioane de cauciuc pentru a naviga în jurul unui șantier de teren accidentat. Acest lucru le permite, de asemenea, să acționeze pe soluri moi, în special pentru șantierele cu limite de mișcare și soluri cu posibilitatea de scufundare.
Singurul dezavantaj este că macaralele pe șenile sunt destul de masive și necesită transport special.
Liebherr, un cunoscut producător de macarale, a construit o macara care este considerată o descoperire în construcții. În 2020, au introdus macarale pe șenile electrice. O gigantică macara mobilă, care anterior depindea de combustibil, se mută acum la puterea electrică. Liebherr afirmă că macaralele cu șenile electrice sau „macaralele deconectate” pot schimba domeniul construcției, făcându-l mai durabil. Aceste macarale pe șenile pot fi reîncărcate folosind sursele electrice de pe amplasament.
Macaralele deconectate pot funcționa timp de patru ore consecutive datorită bateriei lor încorporate de mare capacitate. În plus, pot ridica sarcini cu greutatea de 70 până la 250 de tone.
Caracteristici unice: Șenile în loc de anvelope, utile pentru proiecte pe termen lung, manevrabile pe teren accidentat.
- Macara pentru teren accidentat
Dacă sunteți în căutarea unui alt tip de macara pentru terenuri solicitante fără a utiliza șine, o macara pe teren accidentat este o macara potrivită pentru dvs. Seamănă cumva cu capacitatea unei macarale pe șenile, dar folosește patru roți masive în loc de șenile, oferind astfel mai multă mobilitate. O macara pe teren accidentat este o alegere bună dacă lucrați la sarcini minore în jurul zonelor accidentate în care macaralele montate pe camion nu sunt aplicabile (sau dacă utilizarea unei macarale pe șenile este prea costisitoare).
Caracteristici unice: Anvelope masive pentru lucrări de teren accidentat, voluminoase și de mare capacitate.
- Macara plutitoare
Nu toate macaralele mobile funcționează pe uscat. Există un tip de macara mobilă pentru efectuarea lucrărilor de ridicare în porturi sau pe apă.
Macaralele plutitoare portuare, cunoscute și sub numele de nave cu macara, sunt indispensabile în proiectele situate în porturi sau pe mare. Asistă la lucrările de construcții ale platformelor petroliere maritime, platformelor petroliere, șantierelor navale navale, logisticii maritime și pot chiar ridica un iaht scufundat.
Există doar câteva tipuri de macarale plutitoare. Sunt disponibile variante cum ar fi tipul sheerleg (talpă) și semi-submersibile. Cu toate acestea, singura diferență pe care o au macaralele plutitoare față de celelalte tipuri de macarale de construcție este că efectuează lucrări de construcții marine direct pe apă.
Caracteristici unice: Singura macara folosită în lucrări pe mare cu capacitate de ridicare grea.
În Constanța, România, cererea pentru o macara mobilă este mare datorită industriilor active precum porturi, construcții și logistică. Kran oferă închirieri rapide de macarale mobile precise la un preț accesibil de închiriere.
- Macara telescopică
Proiectele de infrastructură, precum pasajele supraterane, sunt mai preocupate de înălțimi și necesită astfel o macara cu o autonomie mai mare. O macara telescopică este o macara ideală datorită brațului extensibil lung, care constă dintr-o serie de brațe pentru a atinge domeniul dorit. În plus, macaralele telescopice sunt utile în timpul operațiunilor de urgență, deoarece pot reacționa mai repede și pot ridica resturile la un interval mai lung.
Caracteristici unice: alcătuit din mai multe brațe care extind raza sa.
- Macara cu punte de transport (carry deck)
Simplu și mic – două cuvinte care descriu această macara mobilă. O macara cu punte de transport este un tip mult mai mic și are o turelă rotativă. Numele provine din aspectul său și din funcția sa unică – are o punte plată pentru transportul cu ușurință a materialelor în cadrul site-ului. Macaralele cu punte carry deck sunt potrivite și pentru spații închise.
Caracteristici unice: turelă rotativă la 360 de grade și o punte în față.
- Macara pentru toate tipurile de teren (All terrain)
Macaralele pentru toate terenurile pot circula cu ușurință atât pe autostrăzi, cât și pe teren accidentat. Au echipamente de ultimă generație, cum ar fi comenzi digitale pentru controlul numeroaselor roți, un sistem hidraulic care să le susțină mișcarea verticală și o macara cu braț. O macara de teren este probabil cea mai potrivită macara mobilă pentru majoritatea activităților.
Caracteristici unice: Roți complet controlabile, brațe telescopice, echipate cu cea mai recentă tehnologie.
- Macara păianjen / macara spider
Macaralele păianjen / macaralele spider sunt un tip special de macarale mobile de mici dimensiuni rar întâlnite în construcție, dar foarte aplicabile în anumite activități. Numele provine de la forma lor de păianjen: partea centrală seamănă cu corpul păianjenului, în timp ce picioarele de sprijin sunt similare cu membrele păianjenului.
La prima vedere, s-ar presupune că se și deplasează precum păienjenii, dar asemănarea se termină aici. Șenile îi susțin mișcarea, astfel încât să poată naviga pe terenuri accidentate.
Macaralele Spider pot accesa spații restrânse. Structura lor este compactă, ceea ce le permite să funcționeze eficient în locuri cu teren complicat și spații înguste. Majoritatea macaralelor Spider funcționează cu energie electrică, ceea ce ajută la contribuția la lucrările cu emisii zero.
Diferite Tipuri de Macarale Fixe pentru Construcții
Macaralele fixe sunt de obicei ancorate în sol. Macaraua fixă are o fundație pentru a oferi capacitate maximă de ridicare și de înălțime. Deși macaraua fixă nu are mobilitate, este foarte potrivită pentru ridicarea sarcinilor supradimensionate. În plus, poate atinge înălțimi mai mari datorită stabilității sale.
- Macarale turn
O macara turn este probabil cel mai proeminent tip de macara fixă văzută în fiecare șantier urban. Ele stau la sute de metri de sol și sunt ideale în activități de construcție, deoarece pot ridica mai multe materiale de construcție simultan.
Macaralele turn sunt de obicei ridicate mai sus decât clădirile. Macaralele turn sunt solicitate pentru construcții de clădiri înalte datorită capacității lor mare de ridicare.
Caracteristici unice: Poate fi construită în funcție de înălțimea clădirii.
- Macara Self-Folding / macarale cu montare automată
Inovațiile moderne, care includ macarale cu montare automată, sunt considerate soluții practice pentru majoritatea șantierelor. Spre deosebire de macaralele fixe tradiționale, instalarea macaralelor cu montare automată nu este complicată, deoarece acestea sunt deja complet asamblate. Prin urmare, evită o configurare foarte lungă (se poate face în mai puțin de o oră).
Macaralele cu montare automată au caracteristici noi care le oferă avantaje mai mari decât macaralele turn. Au roți pentru reglarea rapidă a poziției lor, astfel economisesc mult timp. Macaralele cu montare automată au, de asemenea, un limitator de încărcare fiabil și precis.
- Macara Portal / Overhead
Macaraua pod rulant, cunoscută și sub numele de macara overhead, este utilizată în principal în industrii, precum fabrici, lucrări de întreținere și hangare. Numele provine din faptul că troliul este situat deasupra capului.
O macara pod rulant are precizie mare. Porturile folosesc acest tip de macara, deoarece pot gestiona sarcini și containere de marfă supradimensionate.
Există două tipuri de macarale portal: macarale pod rulant și macarale pivotante. Diferența constă în faptul că o macara pivotantă este atașată pe perete sau pe sol cu o coloană, în timp ce o macara pod rulant este fixată pe mai multe coloane sus lângă plafon.
Caracteristici unice: Precise; economisesc spațiu.
- Macara cu autonivelare
Porturile și șantierele navale necesită, de asemenea, macarale fixe pentru asistență la manipularea containerelor de marfă. Două tipuri de macarale portuare se găsesc în principal în șantierele navale: macara cu auto-nivelare și macara de manipulare în vrac.
O macara de nivelare este o macara fixă utilizată în principal în șantierele navale pentru a încărca și descărca containere și materiale de transport. Unele macarale nivelante se pot deplasa lateral, în timp ce altele sunt fixe. Macaraua din față se poate deplasa înainte și înapoi în timp ce cârligul său rămâne în aceeași poziție.
Caracteristici unice: Manipulează containere maritime
- Macara de manipulare în vrac
Another type of fixed crane that is commonly used in harbors is the bulk-handling crane. This crane is designed to handle aggregates like coals, minerals, gravel, etc. Instead of having a hook at the end of its hoist, it has a grab bucket that can grab materials and move them in and out of the cargo ship.
Un alt tip de macara fixă utilizată în mod obișnuit în porturi este macaraua de manipulare în vrac. Această macara poate manipula agregate precum cărbuni, minerale, pietriș etc. În loc să aibă un cârlig la capătul palanului, are o cupă graifer pentru a prinde materiale și a le muta în și din nava de marfă.
Caracteristici unice: Cupă graifer pentru a apuca agregate și materiale fine.
- Macara feroviară
După cum sugerează și numele, macaralele feroviare funcționează în principal pe căile ferate pentru a ridica materialele pe șine. După cum știm cu toții, unele localități depind de infrastructura trenurilor – aici sunt manipulate materialele în vrac (cum ar fi cărbunii, cherestea și mărfurile paletizate). În plus, macaralele feroviare pot răspunde imediat în caz de urgență, cum ar fi accidentele și lucrările de recuperare.
Caracteristici unice: Singura macara care poate funcționa pe căile ferate.
- Macara Hammerhead
O macara Hammerhead este o macara grea care poate ridica o cantitate imensă de greutate. Aceste macarale sunt unele dintre cele mai puțin utilizate macarale în proiectele de construcții, dar sunt cele mai bune pentru industriile pe scară largă.
Macaraua cu cap ciocan are o pârghie orizontală, pivotantă, sprijinită pe un turn fix. În plus, macarale pentru construcții tip Hammerhead permit, de asemenea, stivuirea, palanul deplasându-se înainte și înapoi orizontal.
Macaralele Hammerhead sunt fixe și nu pot fi mutate în alte locații, motiv pentru care poziționarea lor este o sarcină crucială. Procedura lor complexă de configurare necesită mai mult echipament și putere.
Caracteristici unice: Macara de mare capacitate, care poate ridica o greutate extraordinară.
Instalarea unei macarale pentru construcții pentru lucrări
Există mai multe întrebări legate de asamblarea unei macarale. Unele întrebări se referă la configurarea lor, deoarece majoritatea dintre noi suntem curioși cum se întâmplă atât de repede. Suntem deseori surprinși să vedem o macara montată în doar o zi sau două. Această secțiune se va concentra pe instalarea unei macarale pentru construcții, cât timp este necesar pentru instalarea unei macarale și principalele materiale și instrumente utilizate pentru configurare.
Cât durează instalarea unei macarale de construcție?
Montarea unei macarale pentru construcții poate varia în funcție de tipul acesteia, indiferent dacă este o macara fixă sau una mobilă.
Timpul mediu de configurare pentru o macara fixă este de aproximativ o zi. Aceasta include timpul de asamblare și montarea de la sol. Macaralele enorme necesită mai mult de o zi sau uneori, chiar și o săptămână.
Pe de altă parte, macaralele mobile sunt mult mai rapide de instalat – durează doar câteva minute. Deci, cel mai bine este să închiriați o macara mobilă pentru proiecte urgente.
Cum sunt asamblate și ridicate macaralele pe sol?
Accentul nostru principal este pe macaralele fixe, deoarece acestea au proceduri de asamblare mai complicate decât macaralele mobile.
Macaralele mobile utilizează suporturi hidraulice și un sistem de contrabalansare. Pe de altă parte, asamblarea unei macarale fixe necesită mai multe unelte și utilaje, cum ar fi închirierea unei macarale montate pe camion pentru a instala fundația. Trebuie asamblată bucată cu bucată și conectate printr-o serie de îmbinări. Pentru procedura pas cu pas, iată pașii de bază pentru asamblarea unei macarale pentru construcții.
- Turnarea fundației
O secțiune a catargului macaralei turn trebuie fixată într-o fundație cu piedestale de oțel. Cimentul sau accesoriile sunt turnate în zona în care va fi montată macaraua. Macaraua este gata să fie ridicată după întărirea betonului.
2. Adăugarea pieselor principale
A doua etapă de configurare a unei macarale pentru construcții include adăugarea de piulițe cu șurub și chei hidraulice pentru a servi drept îmbinări pentru piesele principale și pentru a spori mobilitatea macaralei de construcție.
3. Repetiția procesului
Procesul se repetă până când se atinge înălțimea dorită și macaraua este ridicată complet de la sol. Serviciile de macarale mobile pot ajuta la stabilirea bazei unei macarale turn fixe. Puteți consulta lista noastră de mai sus despre tipurile de macarale pentru construcții.
Cum să alegeți o macara pentru proiectul dvs.?
Pentru proiecte de construcții demarate, vă recomandăm să solicitați de la o agenție de închiriere utilaje un serviciu de închiriere de macarale pentru construcții. Vă sugerăm să alegeți o macara mobilă, deoarece este potrivită pentru majoritatea proiectelor. Cu toate acestea, dacă lucrați la un mare proiect de construcție, va trebui să utilizați o macara fixă.
octombrie 1, 2020