+40 757 016 913 contact@kran.ro

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale

27.08.2021

Utilizări, caracteristici, asamblare și cum să o alegeți pe cea potrivită nevoilor dumneavostră din numeroasele tipuri de macara.

Șantierele de construcții sunt probabil cel mai bun loc pentru a observa diferite tipuri de utilaje și diferite tipuri de macara. Acestea necesită echipamente pentru a executa lucrări rapid și cu precizie. Unele dintre cele mai comune utilaje întâlnite pe șantierele de lucru sunt macaralele turn și cele montate pe camion.

Macaralele de construcții sunt indispensabile pe șantierele de construcții, ajutând muncitorii în activitățile de manipulare a materialelor și sporind eficiența.

În trecut, lucrările de construcții se bazau doar pe cea mai simplă metodă de ridicare a încărcăturilor, folosind un scripete primar și o frânghie. Deși tehnica s-a dovedit a fi utilă, aceasta oferă doar o capacitate de greutate și o gamă limitată. Este încă folosită în proiecte de construcții mici, dar închirierea macaralelor second hand a câștigat popularitate.

În plus, potențialul și limitele acestei tehnologii de bază au inspirat industriile să inventeze macaraua. Acest lucru a dus la crearea diferitelor utileje de acest gen pentru a realiza o gamă mai cuprinzătoare de activități. Extinderea gamei și a capacității acestora a permis creșterea eficienței muncii. În prezent, sunt prezente pe scară largă în majoritatea domeniilor de lucru, de la construcții, industrie și porturi până la activități la scară mică, fie că sunt deținute în proprietate sau închiriate.

Există multe feluri de macarale utilizate în construcții și în alte industrii. În această postare, vom descrie câteva dintre ele și utilizările lor.

Dacă intenționați să cumpărați o macara nouă, second hand sau să închiriați una, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi resursele, finanțele, aplicațiile, disponibilitatea etc.

Închirierea macaralelor este o opțiune populară și rentabilă. Dar, înainte de a închiria, trebuie să identificați cea mai potrivită pentru nevoile dvs. dintre numeroasele tipuri diferite de macarale și automacarale existente.

În primul rând, vă sugerăm să treceți în revistă următoarele trei întrebări despre macaralele de construcții pentru cunoștințe de bază.

Informații de bază despre macarale pentru construcții

Ce este o macara?

Macaralele de construcții sunt mașini utilizate în principal pentru ridicarea materialelor. Acestea pot ridica încărcături foarte grele la înălțimi la care echipamentele de elevare standard nu pot ajunge. Veți vedea de obicei acest echipament, pe fiecare șantier de construcție a unei clădiri cu mai multe etaje.

Macaralele sunt echipate cu cabluri de elevare, cabluri de sârmă (sau lanțuri) și scripeți pentru a susține greutatea sarcinii. Acestea sunt de două categorii: (1) fixă, manevrabilă pe orizontală sau pe verticală, dar fixată pe sol, și (2) mobilă, care este mobilă și poate fi folosită uneori pentru a transporta materiale de la un șantier la altul.

Tehnologia modernă se îmbunătățește continuu. Producătorii macaralelor populare se concentrează acum pe macarale electrice alimentate cu energie electrică în loc de combustibil, făcându-le astfel și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Macaralele electrice au schimbat industria construcțiilor, prezentând mai multe caracteristici și avantaje. Ele reprezintă una dintre soluțiile pentru un mediu mai ecologic, majoritatea proiectelor având cerințe mai stricte în ceea ce privește durabilitatea mediului.

Experții estimează că macaralele electrice vor domina industria construcțiilor în decurs de un deceniu, având în vedere că acestea vor înlocui macaralele actuale în ceea ce privește capacitatea și prețul.

Cum funcționează macaraua?

Macaraua folosește un mecanism simplu – un scripete cu o frânghie și o pârghie pentru a-l controla. Operatorul trebuie să fie instruit profesional pentru a opera acest gen de echipament și pentru a înțelege mecanismul de echilibrare legat de greutatea încărcăturilor.

Operatorul trebuie să aibă un set adecvat de aptitudini pentru a executa corect diferite funcții, cum ar fi ridicarea, deplasarea și echilibrarea obiectelor și a materialelor de construcție.

Diferitele macarale pe care le vedem astăzi pe un șantier sunt extrem de moderne și echipate cu cea mai recentă tehnologie pentru a funcționa cu precizie și a evita accidentele. Aceste tehnologii includ camere de luat vederi, senzori, contragreutăți și comenzi mai accesibile.

Care este cea mai mare macara din lume?

S-ar putea să credeți că macaralele pe care le vedeți prin oraș sunt deja cele mai înalte. Macaralele de construcții sunt adesea ridicate la o înălțime de 30-60 de metri, dar cea mai mare din lume are o înălțime de 250 de metri. Numele său este „Big Carl” și a fost construită de Sarens, o companie belgiană. Aceasta poate transporta 5000 de tone într-o singură ridicare.

Big Carl lucrează în prezent pe un șantier nuclear din Marea Britanie.

Există mai multe tipuri utilizate în mod obișnuit pe șantierele de construcții, în diverse industrii și în porturi. Aceste macarale pot fi clasificate ca fiind mobile sau fixe. Mai jos este o listă a diferitelor categorii de macarale.

Urmăriți-l pe Big Carl în acțiune!

Tipuri de macara pentru construcții

A. Macarale Mobile

  1. Macara Montată pe Camion(Hiab)
  2. Macara pe Șenile (Crawler Crane)
  3. Macara Pentru Teren Accidentat
  4. Macara Plutitoare
  5. Macara Telescopică
  6. Macara cu punte de transport Carry Deck
  7. Macara Pentru Toate Tipurile de Teren (All-terrain)
  8. Macara Spider

B. Macarale Fixe

  1. Macara Turn
  2. Macara Self-folding
  3. Pod Rulant (Macara Overhead) 
  4. Macara cu Auto Nivelare (Macara Level-luffing)
  5. Macara Feroviară
  6. Macara de Manipulare în Vrac
  7. Macara Hammerhead

Macarale mobile

Macaralele mobile au mobilitate, o caracteristică excelentă a acestor utileje de construcții. Cu toate acestea, doar câteva dintre ele se pot deplasa pe șantiere, celelalte necesitând un transport special. Acestea sunt manevrabile în jurul șantierului și sunt reglabile pentru o mai bună rază de acțiune.

Se pot adapta pentru a îndeplini dată în orice zonă, iar majoritatea au un brat pentru a-și extinde și mai mult raza de acțiune. Aceasta este una dintre cele mai bune utilaje pentru a îndeplini rapid sarcini pentru activități pe termen scurt, datorită mobilității și capacității lor generale.

Macarale fixe

Macaraua fixă este opusul macaralei mobile, deoarece este staționară și necesită asamblare. Aceste tipuri de utilaje sunt potrivite pentru proiecte pe termen lung și ridică încărcături supradimensionate. Macaralele fixe sunt ideale pentru realizarea unor activități extinse, cum ar fi construcția de clădiri înalte, manipularea încărcăturilor maritime în docuri, extinderea căilor ferate etc.

Diferite tipuri de macara mobila pentru construcții

După cum s-a menționat anterior, o automacara are un braț sau un braț extensibil cu un scripete. Cablurile sau lanțurile țin sarcina, pe când brațul o deplasează. Funcționând printr-o serie de transmisii și sisteme, aceasta poate folosi pentru a funcționa motoare cu abur, motoare cu motor sau motoare cu combustie. Mai jos sunt prezentate câteva din gama variată de macarale mobile închiriate frecvent.

Macarale montate pe camion – HIAB

 HIAB este abrevierea pentru Hydrauliska Industri AB Company. Este o companie suedeză care a fost fondată în 1944 de Eric Sundin, care a găsit o modalitate de a utiliza sistemul hidraulic pentru a opera o macara de încărcare.

Aceste tipuri de echipamente sunt formate dintr-un camion și o macara combinate pentru a ajuta la operațiunile de încărcare și descărcare prin utilizarea motorului camionului pentru a alimenta sistemul hidraulic al macaralei ca dispozitiv de ridicare. Macaralele încărcătoare au un singur braț și sunt grupate în două categorii comune:

Rigid – înseamnă că macaraua camionului și remorca sunt asamblate într-o întreagă structură rigidă
Articulat – înseamnă că macaraua încărcătoare este montată direct pe partea din spate a cabinei camionului cu trailer.

Structura acestui echipament montat pe camion are două părți: șasiul și macaraua hidraulică. Macaralele montate pe camion au contragreutăți și stabilizatoare pentru a le stabiliza greutatea, permițând mișcarea brațelor în momentul transportului unei încărcături.

Exemple de macara HIAB puteți vedea aici.

Camionul macara este unic și special, deoarece utilitatea lui se extinde nu doar la șantierele de construcții, ci și la logistică. Este ușor și are roți, se poate deplasa pe autostrăzi și străzi la fel ca și camioanele obișnuite.

Caracteristici unice: Are o platformă în partea din spate pentru transportul materialelor; versatil și ușor.

Macara pe Șenile (Crawler Crane)

O macara pe șenile este o pentru lucrări grele, potrivită pentru proiecte pe termen lung, datorită volumului său mare, capacității maxime de elevare și a razei de acțiune extinse. Unele dintre ele au un brat telescopic, ceea ce le permite să își ajusteze raza de acțiune. Aceste tipuri de macarale pe șenile sunt pentru lucrări grele, potrivite pentru proiecte pe termen lung, datorită volumului lor mare, capacității maxime de elevare și a razei de acțiune extinse. În loc de roți, acestea utilizează o pereche de șenile de cauciuc pentru a se deplasa pe un șantier cu teren accidentat. Acest lucru permite, de asemenea, să se descurce pe soluri moi, în special în șantiere cu mișcare limitată și cu posibilitatea de a se scufunda.

Singurul dezavantaj este că macaralele pe șenile sunt destul de masive și necesită un transport special.

Liebherr, un cunoscut producător de asemenea utilaje, a construit o macara care este considerată o descoperire în domeniul construcțiilor. În 2020, aceștia au introdus macaraua electrică pe șenile. O macara mobilă gigantică, care înainte era dependentă de combustibil, trece acum la energie electrică. Liebherr afirmă că macaralele pe șenile electrice sau „macaralele deconectate” pot schimba domeniul construcțiilor, făcându-le mai durabile. Acest echipament macara pe șenile poate fi reîncărcată cu ajutorul surselor electrice de pe șantier.

Macaralele scoase din priză pot funcționa timp de patru ore la rând datorită bateriei încorporate de mare rezistență. În plus, acestea pot ridica încărcături cu o greutate de 70 până la 250 de tone.

Caracteristici unice: Șenile în loc de anvelope, utile pentru proiecte pe termen lung, manevrabile pe teren accidentat.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Macara pe șenile

Macara pentru teren accidentat

Dacă sunteți în căutarea altor categorii de macara pentru terenuri dificile fără șenile, macaraua pentru teren accidentat este cea mai bună alegere pentru dumneavoastră. Aceste automacarale utilizează patru anvelope masive de cauciuc în loc de șenile, oferind mai multă mobilitate.

Caracteristici unice: Anvelope masive pentru lucrări de teren accidentat, voluminoase și de mare capacitate.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale

Macara plutitoare

Nu toate macaralele lucrează pe uscat. Există o macara mobilă pentru efectuarea lucrărilor de elevare în porturi sau pe apă. Aceastea se numește macara plutitoare.

Macaralele plutitoare portuare sunt indispensabile în proiectele situate în porturi sau pe mare. Acestea ajută la lucrările din platformele petroliere maritime, platformele petroliere, șantierele navale, logistica maritimă și chiar la ridicarea unui iaht scufundat.

Există doar câteva feluri de macara plutitoare. Sunt disponibile variații, cum ar fi sheerleg și semisubmersibile. Singura diferență pe care o are cea plutitoare față de celelalte varități este că acestea efectuează lucrări de construcții marine direct pe apă.

Caracteristici unice: Singurele tipuri de macara utilizat în lucrări pe mare cu capacitate de elevare de mare capacitate.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Macara Plutitoare

În Constanța, România, cererea pentru o macara mobilă este mare datorită industriilor active precum porturi, construcții și logistică. Kran oferă închirieri rapide de macarale mobile precise la un preț accesibil de închiriere.


Macara telescopică

Acest echipament este ideal datorită brațului său lung extensibil și a troliului mobil, care constă dintr-o serie de brațe pentru a obține raza de acțiune dorită. În plus, este util în timpul operațiunilor de urgență, deoarece poate reacționa mai rapid și poate ridica molozul la o distanță mai mare.

Caracteristici unice: Alcătuit din mai multe brațe care extind raza sa.

Macara cu punte de transport (carry deck)

Simplu și mic – două cuvinte care descriu acest utilaj. Macaralele cu punte portantă sunt mult mai mici și au o turelă rotativă. Numele provine de la aspectul și funcția sa unică – are o punte plană pentru a transporta cu ușurință materiale în interiorul șantierului. Macaralele Carry deck sunt potrivite pentru spații restrânse.

Caracteristici unice: turelă rotativă la 360 de grade și o punte în față.

Tipuri de MacaraMacara pentru toate tipurile de teren (All terrain)

Acest fel de utilaje se pot deplasa cu ușurință atât pe autostrăzi, cât și în afara acestora. Acestea dispun de cele mai noi echipamente, cum ar fi dispozitive digitale pentru controlul numeroaselor lor roți, un sistem hidraulic pentru a le susține degajarea verticală și o macara cu brat. O macara all-terrain este probabil cea mai potrivită pentru majoritatea activităților.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Macara pentru toate tipurile de teren ridicând cadre metalice

Caracteristici unice: Roți complet controlabile, brațe telescopice, echipate cu cea mai recentă tehnologie.

Macaralele păianjen / macaralele spider 

Macaraua Spider este rar întâlnită pe șantiere, dar foarte aplicabilă în anumite activități. Numele provine de la forma sa asemănătoare cu cea a păianjenului: partea centrală seamănă cu corpul păianjenului, pe când picioarele de susținere sunt similare cu membrele păianjenului.

La prima vedere, ai putea presupune că se mișcă la fel ca păianjenii, dar asemănarea se termină aici. Șenilele le susțin mișcarea, astfel încât pot naviga pe terenuri accidentate.

Macaralele spider pot accesa spații restrânse sau limitate. Structura lor este compactă, ceea ce le permite să funcționeze eficient pe șantiere cu terenuri complicate și spații înguste. Acest utilaj funcționează în general cu energie electrică, ceea ce contribuie la munca cu emisii zero.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Macara Spider (Matt Brown/Flickr)

Diferite tipuri de macara fixe

Macaraua are o fundație pentru a asigura o capacitate maximă de elevare și înălțime. Deși nu este mobilă, aceasta este foarte potrivită pentru manevrarea încărcăturilor supradimensionate. În plus, poate atinge înălțimi mai mari datorită stabilității sale.

Tipuri de Macara – Macarale turn

Macaralele turn sunt, probabil, cel mai important tip de pe orice șantier urban. Acestea se ridică la sute de metri și sunt ideale în industria construcțiilor, deoarece pot ridica mai multe materiale deodată. Fără utilizirea unei macarale turn, construcția de clădiri înalte ar fi imposibilă.

Acest utilaj este, de obicei, ridicat mai sus decât clădirile. Solicitarea unei macarale turn pentru construcția de clădiri înalte este imperativă datorită capacităților ei de elevare.

O variantă apropiată macaralelor turn este cea cu turn cu înălțare. O macara turn cu brat luftant, numită și ciocan sau cu braț împletit, are o proiectare diferit față de cea a macaralelor turn obișnuite, deoarece poate fi ridicată și coborâtă în mișcarea cunoscută sub numele de „luftare”.

Caracteristici unice: Poate fi construită în funcție de înălțimea clădirii.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Vedere în diagonală înclinată de la sol a unei macarale înalte de construcție într-un cartier rezidențial lângă o casă de locuit cu cer albastru limpede în fundal, o zi rece și însorită, Lisabona, Portugalia

Macara Self-Folding / macarale cu montare automată

O macara turn autoportantă este o inovație modernă care creează soluții practice pentru majoritatea șantierelor. Spre deosebire de macaralele fixe tradiționale, montarea lor este simplă, deoarece acestea sunt deja complet asamblate.

Macaralele autoportante au caracteristici noi care oferă avantaje mai mari decât macaralele turn. Acestea au roți pentru reglarea rapidă a poziției lor. De asemenea, macaralele turn autoportante au un limitator de moment de sarcină și un limitator de elevare a sarcinii fiabile și precise.

Tipuri de Macara – Macaraua Suspendată / Overhead

Podul rulant, cunoscut și sub numele de macara suspendată, este utilizat în principal în industrii, cum ar fi fabricile, lucrările de întreținere și hangarele. Numele provine de la suportul care este situat și atașat deasupra capului.

Macaraua suspendată este precisă. Porturile folosesc acest tip, deoarece este folosit pentru manevrarea încărcăturilor și a sarcinilor supradimensionate.

Există mai multe categorii de macarale suspendate: macarale-portrete, poduri, macarale cu braț etc. Premisa generală este aceeași, dar diferența constă în faptul că o este fixată de perete sau de sol, pe când cea de tip gantry și pod este fixată lângă acoperiș sau tavan.

Caracteristici unice: Precise; economisesc spațiu.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale

Macara cu autonivelare

Porturile și docurile au nevoie, de asemenea, de macarale fixe pentru a le ajuta la manipularea containerelor de marfă. Două feluri de macarale portuare se găsesc în principal în docuri: autonivelatoare și de manipulare a mărfurilor în vrac.

O macara cu autonivelare este utilizată în principal în șantierele navale pentru a încărca și descărca containere de marfă și materiale. Unele macarale autonivelatoare se pot deplasa lateral, pe când altele sunt fixe. Macaraua din față se poate deplasa înainte și înapoi, în timp ce cârligul său rămâne în aceeași poziție. Este solicitată în special pentru clădirile înalte de pe amplasamente aglomerate.

Caracteristici unice: Manipulează containere maritime.

Tipuri de Macara-Diferite tipuri de macarale
Macara cu auto-nivelare

Macara de manipulare în vrac

O altă macara fixă utilizată în mod obișnuit în porturi este cea de manipulare a mărfurilor în vrac. Aceast utilaj poate manipula produse precum cărbuni, minerale, pietriș etc. În loc să aibă un cârlig la capătul macaralei sale, are o cupă sau clești de prindere pentru a apuca materialele și a le muta în și din cargobot.

Caracteristici unice: Cupă graifer pentru a apuca agregate și materiale fine.

Tipuri de macara – Macara feroviară

Macaralele de cale ferată funcționează în principal pe căile ferate pentru a ridica materiale pe șine. După cum știm cu toții, unele localități depind de infrastructura feroviară – aici sunt manipulate produse în vrac (cum ar fi cărbunele, cheresteaua și mărfurile paletizate). În plus, macaralele feroviare pot răspunde imediat în timpul situațiilor de urgență, cum ar fi accidentele și lucrările de recuperare.

Caracteristici unice: Singurul echipament de acest gen care poate funcționa pe căile ferate.

Macara Hammerhead 

Acest echipamnet cu cap de ciocan este cunoscut și sub numele de macara cu consolă și este un echipament pentru sarcini grele care poate ridica o greutate imensă. Aceste macarale sunt unele dintre cele mai puțin utilizate în proiectele de construcții, dar sunt cele mai bune pentru industriile de mari dimensiuni.

Macaraua cu cap de ciocan are o pârghie orizontală, pivotantă, care se sprijină pe un turn fix. În plus, macaralele cu cap de ciocan permit, de asemenea, rafturi, cu căruciorul care se deplasează înainte și înapoi pe orizontală.

Macaralele turn cu cap de ciocan sunt fixe și nu pot fi mutate în alte locații, motiv pentru care poziționarea lor este o sarcină crucială. Procedura lor complexă de instalare necesită mai multe echipamente și putere.

Caracteristici unice: Echipament de mare capacitate, care poate ridica o greutate extraordinară.

Siluete de macarale de-a lungul râului Beneden Merwede în Hardinxveld-Giessendam

Configurarea unei macarale pentru lucrări de construcții

Există mai multe întrebări legate de asamblarea macaralelor. Unele întrebări se referă la configurarea acestora, deoarece majoritatea dintre noi suntem curioși cum se întâmplă atât de repede. De multe ori suntem surprinși să vedem o macara montată în doar o zi sau două. Această secțiune se va axa pe montarea unei macarale, pe ce este nevoie pentru a o monta și pe principalele materiale și unelte utilizate pentru montare.

Cât durează instalarea unei macarale?

Montarea unei macarale de poate varia în funcție de tipul acesteia, fie că este fixă sau mobilă.

Timpul mediu de montaj pentru o macara fixă este de aproximativ o zi. Aceasta include timpul de asamblare și de montare de la bază. Macaralele uriașe necesită mai mult de o zi sau, uneori, chiar o săptămână.

Pe de altă parte, instalarea unei macarale mobile poate dura doar câteva minute. Așadar, cel mai bine este să închiriați o macara mobilă second hand pentru proiecte urgente.

Cum se asamblează și se montează macaralele fixe?

Asamblarea unei macarale fixe necesită mai multe unelte și utilaje, cum ar fi închirierea unui camion macara pentru a-i pune bazele. Aceasta trebuie asamblată piesă cu piesă și conectată printr-o serie de îmbinări. Pentru procedura pas cu pas, iată care sunt pașii de bază privind modul de asamblare a unei macarale:

  1. Turnarea fundației
    O secțiune de catarg al unei macarale turn trebuie să fie așezată într-o fundație cu piedestaluri din oțel. Cimentul sau atașamentul se toarnă în zona în care va fi montată. Va fi gata pentru montaj după ce betonul se întărește.
  2. Adăugarea de îmbinări primare
    A doua etapă de configurare a macaralei include adăugarea de piulițe cu șuruburi și chei hidraulice pentru a servi drept articulații și pentru a crește mobilitatea macaralei.
  3. Repetiția procesului
    Procesul se repetă până la atingerea înălțimii dorite până când este complet ridicată de la bază. Automacaraua poate ajuta la stabilirea fundației unei macarale turn fixe. Puteți consulta lista noastră de mai sus despre categoriile de macarale de construcții.

Cum să alegeți o macara pentru proiectul dvs.?

Pentru proiectele la început de drum, vă recomandăm să apelați la servicii de închiriere ale unei agenții de închiriere de echipamente grele pentru servicii de închiriere de macarale. Vă recomandăm să alegeți o macara mobilă, deoarece este mai potrivită pentru majoritatea proiectelor. În cazul în care lucrați la un proiect mare, va trebui să folosiți o macara fixă. Lăsați profesioniștii să vă sfătuiască cu privire la cele mai potrivite servicii de închiriere de echipamente pentru activitatea dumneavoastră.

Kran Închirieri Utilaje

În cazul în care aveți nevoie să închiriați un utilaj pentru proiectul dumneavoastră, apelați cu încredere la serviciile noastre de închieriere macara. Contactați-ne la numărul de telefon sau la adresa de email iar echipa noastră vă va îndruma să alegeți echipamnetul potrivit la prețuri competitive și personalizate pentru proiectul dumneavoastră.

august 27, 2021
Kran's New Mobile Crane Truck for Hire!
inchirieri nacela foarfece constanta

Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dvs. de navigare și pentru a vă oferi conținut personalizat. Continuând să utilizați site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre. Pentru mai multe informații, incluzând modul de gestionare a preferințelor cookie, vă rugăm să citiți politica noastră completă privind cookie-urile.